Vaša korpa:
0 Proizvoda
Ukupno: 0,00 RSD
Naslovna Da li ste znali
Da li ste znali?

Početak postojanja....

Najstariji tragovi ljudskog postojanja, na tlu današnje republike Srbije, datiraju u vreme poslednjeg glacijala, oko 40.000. godine pne. Najznačajniji lokaliteti iz ovog perioda su pećine kod sela Gradac, ispod Jerininog brda nedaleko od Kragujevca i Risovača na Venčacu kod Arandjelovca.

Srbi u Srbiji

Posle neuspešne slovenske opsade Soluna 611. godine i kombinovane opsade Carigrada 626. godine, na prostoru Balkana i današnje Srbije doseljavaju se Srbi.

Gde se nalazi Srbija?

Republika Srbija je kontinentalna država koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu i u srednjoj Evropi u Panonskoj niziji.
Srbija se na severu graniči sa Madjarskom, na istoku sa Rumunijom i Bugarskom, na jugu sa Republikom Makedonijom i Albanijom, a na zapadu sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Nazivi kroz skoriju istoriju….

Srbija je od završetka Prvog svetskog rata bila sastavni deo zajedničke države sa većinom balkanskih Južnih Slovena prvobitno u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije preimenovanoj u Kraljevinu Jugoslaviju, zatim u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Saveznoj Republici Jugoslaviji i Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora. Od 2006. godine je Srbija kao naslednica SCG postala suverena i nezavisna država.

Naselja i gradovi u Srbiji…

U Srbiji i njenim pokrajinama nalazi se 6.167 naselja.

Na teritoriji Srbije slušbeno postoji 24 grada i glavni grad Beograd (koji ima poseban status).

To su gradovi:

Beograd (1.281.801 stanovnika, sa okolinom 1.576.124), Kragujevac (147.473, sa okolinom 180.252), Niš (254.164, sa okolinom 292.137), Novi Sad (286.157, sa okolinom 372.999) , Priština (254.021 stanovnika, sa okolinom 564.800 stanovnika), Valjevo, Vranje, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Novi Pazar, Pančevo, Prokuplje, Požarevac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice, Čačak i Šabac.

Religija u Srbiji…

Najveći broj vernika u Srbiji je pravoslavne vere (84.98%), pa slede rimokatolici (5.48%), muslimani (suniti) (3.2%) i protestanti (1.08%), dok su druge religije slabije zastupljene, a u Srbiji živi i izvestan broj ateista.

Državni simboli...

Himna Republike Srbije je ujedno i stara himna nekadašnje Kraljevine Srbije "Bože pravde", uz neznatno izmenjeni tekst.

Grb Republike Srbije je stari grb Kraljevine Srbije iz doba dinastije Obrenović iz 1882. godine i čini ga dvoglavi beli orao sa štitom na grudima na kome su krst i četiri ocila, a iznad glava orla se nalazi kruna loze Nemanjića.

Republika Srbija ima narodnu zastavu koja je trobojka sa vodoravno položenim bojama: crvenom, plavom i belom. Pored narodne, postoji i državna zastava koja je u osnovi ista kao i narodna s tim što na trećini dužine gledano sa leva na desno na plavom polju stoji i mali grb Republike Srbije.

Putevi u Srbiji...

Srbija ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodeni saobraćaj.

Putna mreža Srbije ima 40.845 kilometara, od toga su oko 5.500 kilometara putevi prvog reda. U mreži je 498 kilometara autoputa pod naplatom putarine i 136 kilometara poluautoputeva pod naplatom putarine.

Ukupna dužina železničke mreže u Srbiji je 3.619 km a ukupna dužina puteva je 42.692 km (asfaltni) i 24.860 km (betonski).

Narodna muzika u Srbiji…

U 19. veku i ranije, karakteristični narodni istrumenti su bili gusle i frula, dok su u Vojvodini korišćene tambure i gajde. Znatno kasnije, a i danas, glavni istrumenti u novokomponovanoj narodnoj muzici su harmonika i violina.

Trubački orkestri su veoma popularni u Srbiji.

Krsna slava…

Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet jeste krsna slava. Pre primanja hričćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo. Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nenanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava.

Rakija…

Rakija je reč arapskog porekla “al-rak“ i može da se prevede kao “znoj“, a neki ovu reč dovode u vezu sa pićem “arak“ koje se proizvodi u Indoneziji. U svetu ima mnogo alkoholnih pića koja se nazivaju rakija. To su uglavnom akoholna pića dobijena od  voća.

Srbija od XIX veka biva prepoznatljiva po rakiji. Rakija se proizvodi destilacijom komine, smeše zrelih, zdravih plodova šljive koji su pretrpeli proces fermentacije u trajanju od najmanje tri nedelje. Proizvodnja (destilacija) rakije obavlja se u uredjajima – kazanima različitih oblika i materijala, od onih najjednostavnijih do ovih najsavremenijih, a svima je svrha “pečenja“ rakije.

Gibanica…

Gibanica je omiljeno srpsko jelo. Simbol blagostanja i omiljeni član porodice. Pravi se od testa i sira. Služi za najefektnije porodično okupljanje - kad se iznese, onako vrela da se puši, svi će da dolete. Takodje, inspiriše konstruktivne razgovore, jer niko se ne svadja kad je gibanica na stolu! Gibanica je svetinja. Ona se ne jede, ona se obožava i gustira.

Najniža i naviša temperatura u Srbiji...

Najniža temperatura zabeležena u Srbiji je -39,5°C (13. januara 1985. u naselju Karajukića Bunari na Pešteru), a najviša 44,9°C (24 jula 2007. u Smederevskoj Palanci).

Narodne izreke...

Srbi su od pamtiveka poznati kao narod koji voli dobro da popije, dobro da pojede, dobro da se veseli, a onda kao posledica svega ovoga, da dobro i mudruje...

Iz tog stanja mudrovanja, često proizadju dobre ideje i pametne misli, koje je dobro znati.

Za vas smo sakupili neke autentične srpske izreke, poslovice i misli, koje nije na odmet znati:

Ko se tudjem zlu veseli nek’ se svome nada.

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.

Ludi boj biju, a mudri vino piju.

Ne traži djavo čovjeka, nego čovjek djavola.

Nije sramota pasti, sramota je ne dići se.

Torba je najteža kada je prazna.

Jeftina roba kasu prazni.

Bolje je i malo s blagoslovom, nego mnogo s prokletstvom.

Oni koji lepo govore, ne govore uvijek i najbolje.

Daj više odmora jeziku nego rukama.

Bolje je svoje jaje nego tudja kokoška.

Čovjek pokaže svoje pravo lice u tri slučaja: u besu, u bogastvu i u pijanstvu.

Mladost je nešto što imaju samo mladi, a što cijene samo stari.

Bolje je u kolibi pjevati nego u dvoru plakati.

Onome ko zna da čeka, vremenom sve dolazi.

Bez alata nema zanata.

Obećanje, ludom radovanje.

Jedno jedino dobro delo poništava hiljade zlodela.

Bolje je i crn kolač nego prazna torba.

Bolje je ne obećati nego reč ne održati.

Dobra djevojka sama se udaje.

Bolje je s mudrim plakati, nego sa budalom pevati.

Ljudi su gusto posejani, ali rijetko niču.

Bolje je nemati, nego otimati.

Ko sa decom leže, upišan se budi.

Ko se obogati za godinu dana, trebalo ga je obesiti pre dvanaest meseci.

Nesta blaga, nesta prijatelja.

Više vredi onaj ko zna slušati, nego onaj ko zna govoriti.

Ko ne misli o dobru, taj misli o zlu.

Žena će samo onu tajnu sačuvati koju ne zna.

Voda svašta opere, osim pogana jezika.

Vo se vezuje za rogove, a čovjek za reč.

Bolje je ponešto sakriti, nego rdjavo prikazati.

Od rane trešnje i lepe žene čovjek malo koristi ima.

Od ljubavi se živi, ali se za nju gine.

Obraz nema više od dva prsta, ali više vredi od dva sveta.

Od zle ćudi nema većeg zla.

Pametan popušta, magarac ne dopušta.

Pod jednim pazuhom ne mogu se dve lubenice nositi.

Spolja gladac, a iznutra jadac.

Torba je najteža kada je prazna.

Teško onome ko nema svoga za nevolju.

U sreću se uzda lud, a pametan u svoj trud.

Učini dobro - ne kaj se; učini zlo-nadaj se.

Zlatan lanac slobodu ne pruža.

Zlato se u vatri probira, čovek u nevolji.

Žedan konj vode ne probira.

 

Online

Imamo 24 gostiju na mreži